Wybieramy drożdże do produkcji domowego wina.

Udostępnij

Aby fermentacja domowych nastawów przebiegała, jak należy, warto zaopatrzyć się w odpowiednie drożdże winne. To specjalnie hodowane i bardzo dokładnie dobierane szczepy drożdży. W naturalnych warunkach drożdże żyją na skórkach owoców, jednak opieranie fermentacji wyłącznie na tym rodzaju drożdży jest bardzo ryzykowne. Nie możemy mieć żadnej pewności, jak długo wino będzie fermentowało oraz jaką moc trunku uzyskamy. Dlatego tak popularne są drożdże winiarskie, wśród których możemy wyróżnić drożdże aktywne oraz klasyczne drożdże pasywne. Zaletą drożdży aktywnych jest szybki czas przygotowania. Wystarczy przyrządzić je pół godziny przed dodaniem do nastawu. Drożdze pasywne wymagają nieco więcej czasu. Aby mieć gwarancję stabilnej fermentacji i uzyskać w miarę przewidywalne rezultaty, należy wybrać drożdże od sprawdzonych producentów.

Drożdże aktywne SHERRY Coobra
Drożdże aktywne, niewymagające przygotowywania matki drożdżowej są coraz częściej kupowane przez domowych winiarzy. Rozpuszczamy je po prostu w wodzie, odczekujemy pół godziny i dodajemy zaczyn do nastawu. Dzięki temu oszczędzamy czas i możemy nastawić wino bez planowania z wyprzedzeniem. Może okazać się również, że w przygotowanym nastawie matka drożdżowa nie fermentuje. Drożdże aktywne są wówczas najlepszym ratunkiem. Drożdże Sherry Coobra polecane są w szczególności do produkcji słodkich i półsłodkich win deserowych, charakteryzujących się wysoką zawartością alkoholu. Sprawdzą się w przypadku fermentacji moszczu z takich owoców, jak agrest, głóg, rodzynki czy białe winogrona. Jedna saszetka wystarcza na 25 litrów nastawu.

Drożdże winiarskie Coobra do restartu
Zatrzymanie lub brak fermentacji to częsty problem domowych winiarzy. Jego przyczyny mogą być różne. Jeżeli źródłem problemu są słabej jakości drożdże, na ratunek przychodzą specjalne drożdże do restartu Coobra. Pomagają we wznowieniu fermentacji wina i każdego innego trunku. W ich składzie znajdują się aktywne komórki drożdży. Pamiętajmy, że restart nastawu wymaga dodania do drożdży właściwej pożywki.

Drożdże aktywne CYDR
Drożdże Saccharomyces cerevisiae to szczep drożdży wyselekcjonowany we Francji, który charakteryzuje możliwość fermentacji w różnych temperaturach. I chociaż optymalna temperatura fermentacji wynosi 12-20 stopni Celsjusza, drożdże CYDR wykazują się zdolnością fermentacji nawet w temperaturze powyżej 28 stopni. Wysoka jest także ich tolerancja alkoholu wynosząca około 15 %. Drożdże nie pienią się w trakcie fermentacji oraz nie produkują zbyt dużej ilości kwasów. Pobudzają natomiast produkcję rozmaitych aromatów. Drożdże te wymagają oczywiście odpowiedniej pożywki. W przeciwnym razie nie zadziałają tak, jak powinny.