Jakie drożdże winne wybrać?

Udostępnij

Wybór drożdży do produkcji domowych trunków powinien być dobrze przemyślany. Z pewnością nie może być kwestią przypadku. Drożdże wybieramy zawsze kierując się rodzajem wina, które planujemy zrobić. Innych drożdży użyjemy do produkcji białych słodkich i półsłodkich win mocnych, innych do produkcji ciężkich win czerwonych. W niektórych przypadkach konieczne będzie skorzystanie z drożdży do restartu wina. Na stronie https://alembik.eu/76-drozdze znajdziemy różne rodzaje drożdży.

Drożdże winiarskie BAYANUS G995
Te aktywne drożdże winiarskie pochodzą z Szampanii. Są bardzo często wybierane przez domowych winiarzy, którzy doceniają przede wszystkim łatwość ich użycia i szybkość fermentacji nastawu. Co ważne, nie wydzielają produktów ubocznych takich, jak fenole, kwas octowy czy dekstryny. Jeżeli warunki fermentacji są naprawdę trudne, z pewnością warto zastanowić się nad wyborem drożdży Bayanus. Doskonale pracują nawet w temperaturze 14 stopni Celsjusza oraz przy dużej dawce cukru i alkoholu. Sprawdzają się szczególnie przy produkcji mocnych win oraz fermentacji zacierów zbożowych. Nie znajdziemy lepszego produktu do przeprowadzenia restartu wina czy pobudzenia zbyt wolnej fermentacji. Ekonomiczne opakowanie umożliwia przygotowanie sporej ilości domowych trunków.

Drożdże aktywne BERGURION Coobra
Jeśli planujemy przygotować czerwone lub różowe wino o średniej zawartości alkoholu, drożdże aktywne Coobra Bergurion będą najlepszym wyborem. Sprawią, że trunek nabierze świeżego charakteru, a użyte do jego produkcji owoce oddadzą cała pełnię aromatu. Doskonale nadają się do win sporządzanych z wykorzystaniem takich owoców, jak aronia, czereśnia, jagody, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki, tarnina, ciemne winogrona oraz wiśnie. Co ważne nie wymagają zbyt dużej wprawy w przygotowaniu. Z zadaniem tym poradzą sobie nawet początkujący winiarze. Zawartość opakowania mieszamy z ciepłą wodą, a po upływie pół godziny dodajemy do nastawu. To również doskonały sposób na rozwiązanie problemu zainfekowanej lub zbyt słabej matki drożdżowej.

Drożdże aktywne TOKY Coobra
Przygotowanie półsłodkiego lub słodkiego wina białego może być prostsze, niż nam się wydaje. Wystarczy sięgnąć po drożdże aktywne Coobra Tokay, które idealnie nadają się do przygotowania nastawów z białych winogron, jabłek, moreli, poziomek, renklod czy truskawek. W opakowaniu znajdują się bardzo mocne gatunki drożdży, odporne na wysokie stężenia cukru oraz alkoholu. Wygodny sposób użycia jest z pewnością jedną z podstawowych zalet tego produktu. Częstym problemem domowych winiarzy jest sytuacja, w której matka drożdżowa nie wystartowała. Z pomocą drożdży Toky Coobra możemy bardzo szybko zaszczepić nastaw nowymi drożdżami.