Jakie drożdże i dodatki winiarskie są potrzebne do produkcji wina?

Udostępnij

Podczas gdy nie ma substytutu dobrych winogron i soku oraz sprawdzonych praktyk produkcji wina, dodanie drożdży i chemikaliów jest czasami konieczne i może pomóc nam osiągnąć zamierzony smak i aromat wina. Podczas procesu produkcji wina możemy potrzebować substancji chemicznych i dodatków do wina do różnych celów takich, jak wspomaganie procesu fermentacji z dodatkiem drożdży lub substancji wzmacniających, dostosowywanie poziomu SO2 lub dostosowywanie poziomu kwasowości. Dodatki winiarskie to cenne narzędzia, które pomogą w produkcji wspaniałego wina.

Drożdże
Drozdże wpływają na fermentację cukru. To nieodłączny składnik każdego piwa czy wina. Są też bardzo cennym źródłem witamin z grupy B. Zawierają również wiele składników mineralnych np. chrom czy selen. Drożdże używane do produkcji wina są specjalnie hodowane i bardzo skrupulatnie dobierane. W warunek naturalnych żyją na skórkach owoców, ale wykorzystywanie takich dzikich szczepów może być nieco ryzykowne. Dlatego warto stosować sprawdzone drożdże winiarskie od popularnych producentów, które zapewniają bardziej stabilną fermentację.

Substancje odżywcze i wzmacniacze drożdżowe
Drożdżowe składniki odżywcze zapewniają krytyczne czynniki wzrostu wymagane przez drożdże winne, a zatem stanowią pożywienie dla drożdży, dzięki czemu proces fermentacji przebiega gładko. Rezultatem jest oczywiście końcowa jakość wina. Fermentacja wina pozbawiona drożdżowych substancji odżywczych jest często bardzo powolna. Wzmacniacze drożdży zwiększają prawdopodobieństwo, że nasze drożdże wytworzą zdrowe komórki, dostarczając niezbędnych witamin i podstawowych czynników potrzebnych do fermentacji wina w trudnych warunkach.

Enzymy
Dodatek różnych enzymów do wina produkowanego lub wytwarzanego w domu może podnieść ogólną jakość uzyskanego wina, poprawiając właściwości trunku. Enzymy powodują między innymi lepsze zagęszczenie i uformowanie osadu w sokach, zwiększają intensywność aromatów, zapobiegają mętnieniu oraz zapewniają większą stabilność barwy w winie czerwonym.

Środki przeciwpieniące się
Niektóre odmiany winogron lub owoców mają większą tendencję do pienienia się. Powstająca piana to spory problem, zwłaszcza, jeżeli w balonie czy butli jest ograniczona ilość miejsca u góry. Środki przeciwpieniące (zapobiegające pienieniu) mogą pomóc w jego rozwiązaniu, a zastosowane na odpowiednim etapie całkowicie mu zapobiec.

Co z tym cukrem?
Wiele przepisów na wino, zwłaszcza o wysokiej zawartości alkoholu, wymaga cukru. Jest to dodatek do cukrów, które są już naturalnie dostarczane przez dane owoce. Dodanie całego tego cukru na początku fermentacji może spowodować duży problem. Cukier pozwala drożdże zamienić w alkohol. Jest, więc oczywiste, że do produkcji dużej ilości alkoholu potrzeba dużo cukru. Ale gdy cały cukier jest dodawany na początku fermentacji, poziom jego stężenia może być tak wysoki, że cukier będzie jedynie hamował fermentację.