Jak stosować węgiel aktywny?

Udostępnij

Jeżeli zajmujemy się produkcją domowych alkoholi wysokoprocentowych, z pewnością sen z naszych powiek spędza ich oczyszczenie. Chcemy przecież, aby nasze trunki, które potem z dumą serwujemy gościom były wolne od wszelkich zanieczyszczeń wpływających na smak i zapach domowych destylatów. Dobrze wybrany węgiel aktywny może być prostą odpowiedzią na nasze dylematy związane z filtrowaniem trunku. Usuwa szorstki smak i zapach kojarzony z typowym bimbrem i pozostawia czystą, bezsmakową i bezwonną wódkę, gotową do przyprawiania. 

Jak działa węgiel aktywny?
Węgiel aktywny to nic innego, jak mocno rozdrobnione cząsteczki węgla kamiennego albo kokosowego, które w momencie wytwarzania wykształcają liczne pęknięcia, kanaliki i pory. Dzięki temu węgiel aktywny osiąga ogromną powierzchnię aktywną, przy stosunkowo niewielkiej objętości granulek. Powierzchnia węgla aktywnego jest bogata w rozmaite cząsteczki chemiczne, również takie, które rozpuszczają się w alkoholu, a powodują brzydki zapach i nieodpowiedni smak domowego trunku. Co ciekawe, na gram węgla przypada 1700 metrów kwadratowych powierzchni aktywnej. Parametry adsorpcji węgla aktywnego są niemal dwukrotnie lepsze od parametrów węgla drzewnego. Jeżeli chodzi o oczyszczanie płynów węgiel aktywny jest prawdziwym rekordzistą i nie ma sobie równych. 

Sposoby stosowania węgla aktywnego
Biorąc pod uwagę ilość filtrowanego płynu oraz ilość zanieczyszczeń należy dobrać odpowiednią porcję węgla aktywnego. Płyn, który chcemy oczyścić wlejmy do słoika i dodajmy węgiel. Tak przygotowany roztwór odstawmy na kilka dni, co jakiś czas dokładnie mieszając. Należy to robić kilka razy dziennie. Po upływie kilku dni trzeba przefiltrować płyn, aby oddzielić go od węgla. To najprostszy, domowy sposób na oczyszczenie wytwarzanych trunków. Możemy wykorzystać również gotowe zestawy oraz szklane i stalowe rury do filtracji różnego typu destylatów. Uniwersalny komplet do filtracji nastawu składa się z pojemnika na płyn, dozownika, dzięki któremu można regulować przepływ, wężyka odpowietrzającego, zestawu rur do wypełnienia węglem aktywnym z łącznikiem oraz końcówki zamykającej ze zlewką. 

Czystość otrzymanej cieczy oraz szybkość przepływu zależy w znacznej mierze od wielkości powierzchni węgla aktywnego. Jeżeli powierzchnia węgla jest większa, otrzymamy czystszy trunek. Musimy jednak liczyć się z dłuższym czasem takiego procesu. 
Funkcjonalność węgla aktywnego jest mocno ograniczona w zasadzie tylko w jednej sytuacji – gdy filtrujemy trunki, których moc przekracza 45-50 %. Jeżeli zawartość alkoholu jest wyższa, najczęściej alkohol powtórnie oczyszcza węgiel i wypłukuje wcześniej zatrzymane cząsteczki. Węgiel aktywny nie ma wówczas szans, by zadziałać prawidłowo.