Beczki dębowe – dlaczego warto w nie zainwestować?

Udostępnij

Beczki drewniane zostały wynalezione do przechowywania wina. Wiele osób widziało zapewne okazy muzealne oraz repliki amfor i glinianych garnków pochodzących ze starożytnej Grecji czy Rzymu. Tymczasem drewniane beczki mają również bardzo długą historię. Istnienie otwartych drewnianych wiader o prostych bokach, wykorzystujących pierścienie do utrzymywania listew razem, jest udokumentowane już w roku 2690 pne w Egipcie. Dopiero w epoce żelaza (900-800 rne) opracowano całkowicie zamknięte beczki. W pierwszym wieku pne beczki były często używane do przechowywania piwa, wina, oliwy z oliwek, mleka i wody. Wraz z rozwojem transportu i handlu starano się udoskonalić ich produkcję. Powstał zawód bednarza. Drewniane beczki zastąpiły naczynia gliniane na początku II wieku ne.

Skąd popularność dębowych beczek?
Pierwszą przyczyną wzrostu wykorzystania drewnianych beczek była solidność i szczelność, jaką zapewniały. Większość z nich zabezpieczana była za pomocą metalowych obręczy, chociaż pierwsze były trzymane po prostu paskiem skóry. Ponieważ beczki były szczelne i okrągłe, można je było łatwo przetaczać z jednego miejsca na drugie w celu łatwiejszego transportu. Wkrótce znaleziono trzecią korzyść. Niektóre towary, takie jak wino, czerpią korzyści z przechowywania w drewnianym naczyniu. Ta zaleta jest powodem, dla którego nowoczesny przemysł bednarski istnieje nadal i ma się bardzo dobrze.

Co zyskuje wino dzięki przechowywaniu w beczkach dębowych?
W przypadku win czerwonych, starzenie się beczek oferuje kontrolowane utlenianie. Ten stopniowy proces może pomóc w zmniejszeniu cierpkości, a jednocześnie zwiększyć stabilność i kolor wina. Pozwala owocowym aromatom ewoluować w bardziej złożone. Po drugie, wewnątrz dębu znajduje się kilka klas skomplikowanych chemikaliów, z których każda może dodać czegoś niepowtarzalnego do smaku i tekstury zarówno białym, jak i czerwonym winom. Do najbardziej znanych należą smaki waniliowe, nuty herbaty lub tytoniu, słodkie i prażone aromaty oraz ogólna złożoność strukturalna oferowana przez garbniki, które mieszają się z nutą owoców wykorzystywanych do produkcji czerwonego wina.

Chemia wybranej beczki dębowej może nadawać różne właściwości tekstury i smaku, w zależności od metody jej wytwarzania, a także rodzaju użytego dębu. Dąb amerykański ma inne cechy, niż dąb francuski. Klepki suszone powietrzem różnią się od suszonych za pomocą ciepła pieca. Nawet metoda gięcia listew zapewnia ważne zmienne w procesie produkcyjnym. Jednym zdaniem. Jedna beczka dębowa może całkowicie różnić się od innej beczki dębowej. Każdy winiarz na całym świecie ma własną opinię na temat najlepszych beczek. Wszyscy zgadzają się jednak co do tego, że produkcja dobrej jakości beczek to skomplikowane rzemiosło i nie ma w nim miejsca dla amatorów. W naszym kraju nie ma sobie równych staropolska sztuka bednarska. Beczki wykonane z dębu szypułkowego i bezszypułkowego to doskonała opcja dla wszystkich winiarzy.